2024. március 18., hétfő

Merített papírból képek - tojástartó dobozból


Az egyik kép falon.....

...és közelebbről, az asztalon...

...és a másik kép...

...és a harmadik, száraz virág díszítéssel


Több helyen is láttam az interneten, hogy tojástartó dobozból újrahasznosítással lehet készíteni merített papír dolgokat. Megtetszett ez az eljárás, aztán eszembe jutott, hogy a lányom még az általános iskolában hasonlót csinált, virágokkal kidíszítve.

Én először egy egyszerű, száraz virág díszítésűvel próbálkoztam, gyakorlásképpen, aztán még kettőt, ezeket már díszesebbre, csupa természetes anyagból: levelekből, tuja, levendula, rozmaring, bogyókból, termésekből, kukorica, magokból, szezámmag, köles, bors, tökmag, lencse.... és amelyik másodszorra készült, arra lyukakat is tettem, hogy fel lehessen akasztani a falra.

Két tojástartó dobozt összetépkedtem, beáztam 2 napra, majd botmixerrel pépesítettem.
Egy kiürült műanyag doboz (egyszerű, eldobható, bolti, darált húst volt benne) alját pár helyen kilyukasztottam, ezt béleltem ki egy függönyanyag darabban. Ebbe mertem a papírpépből, kézzel elrendeztem, kinyomkodtam, majd a függönyanyaggal együtt kiemeltem egy újságpapírkupacra, aminek a tetejére egy öreg törölközőt tettem. Még így, vizes állapotában kidíszítettem, kicsit bele is nyomkodtam leveleket, magokat.... és két kis lyukat alakítottam rajta, hogy fel lehessen majd akasztani a falra.
Egy-két nap múlva, mikor kicsit megszikkadt már, kicseréltem alatta az újságpapírokat frissre. Száradás közben sajnos kicsit megvetemedett... 

Igazából nem így kellene csinálni. A hozzá jobban értők egy fakerethez erősített szita vagy rosta darabot merítenek a papírpépbe, de nekem így is megfelelt. 😊


A tojástartó doboz összetépkedése

Már beáztatva

Leturmixolva

Egy műanyag doboz kibélelve a függönyanyaggal

Benne a kimerített papírpép

Kiemelve újságpapírokra, törölközőre

Már kidíszítve, száradhat a kép...
6 megjegyzés:

 1. Nagyon szépek , ügyes vagy !

  VálaszTörlés
 2. Gratulálok, nagyon szép képeket készítettél! Soha nem hallottam erről a tojáspapíros dologról, de remekül működik.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm Éva, én is csak nemrég olvastam róla, és rögtön ki kellett próbálnom 😊.

   Törlés
 3. Nagyon ügyes vagy!Szépek lettek!
  Sok puszi:ÁGI

  VálaszTörlés