2023. december 4., hétfő

Betlehemes mézeskalács gyertyatartó


Ezt a mézeskalács gyertyatartót dísznek szántam, de minden része ehető. A 17 cm átmérőjű kulacs két részből, elejéből és hátuljából áll, melyeket tojásfehérjés porcukorral ragasztottam össze, és egyes részeit is ezzel festettem át. A sablont is én rajzoltam, a díszítése is saját ötletből született....Közelebbről...


Hozzávalók, a tésztához: 40 dkg liszt, 20 dkg porcukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék, 5 dkg vaj, 2 db egész tojás, 5 evőkanál méz,
a díszítéshez: csillagánizs, mogyoró, napraforgómag, héjnélküli tökmag, szegfűszeg, bors, szezámmag, lenmag,
a lekenéshez és a cukormázhoz: 1 tojásfehérje és porcukor.

Elkészítése:
A lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, a fűszereket, a vajat, az egész tojásokat és a mézet összegyúrtam. Egy fél napot pihenni hagytam, majd a tésztát kétfelé osztottam.
Mindkettőt kisodortam, jóval vastagabbra, mint a mézeskalácsokat általában. Egy lapos tepsi alját sütőpapírral borítottam be, erre tettem a két tésztalapot. Az ezután következő munkafolyamatokat már itt végeztem, hogy a megformálás után már ne kelljen áttennem.
Az előzőleg megrajzolt sablont ráfektettem a tésztára, körbe vágtam, bekentem tojásfehérjével. A kulacs száját úgy alakítottam ki, hogy összehajtogatott alufóliát tettem alá, hogy a gyertyának majd legyen helye. Az a darab, ami a kulacs hátúja lett, evvel kész is volt.
Az elején kivágtam a közepét, oda egy jóval vékonyabb tésztát sodortam, hogy legyen mélyedése. Ezt is lekentem tojásfehérjével, kidíszítettem körben fűszerekkel és a magvakkal, majd elkészítettem a Szentcsaládot, és lekentem cukormázzal. Kb. 15 perc alatt készre sütöttem.
Sütés után a két lapot "összeragasztottam" a cukormázzal. A kulacsot körben az élénél szintén a cukormázzal díszítettem, és a figurákat is evvel "festettem" át.

És akkor jöjjenek a fázisképek: 
 

Sütés előtt

Az eleje közelebből

Kisülve

Összeállítva, kezdődhet a "kifestése"


 
Jézus születése (inkarnáció)*

Történt pedig azokban a napokban, hogy Augustus császár rendeletet adott ki: írják össze az egész földet. Ez az első összeírás akkor történt, amikor Szíriában Cirénius volt a helytartó.  
Elment tehát mindenki a maga városába, hogy összeírják. Felment József is a galileai Názáretből Júdeába, a Dávid városába, amelyet Betlehemnek neveznek, mert Dávid házából és nemzetségéből származott, hogy összeírják jegyesével, Máriával együtt, aki áldott állapotban volt.  
És történt, hogy amíg ott voltak, eljött szülésének ideje, és megszülte elsőszülött fiát. Bepólyálta, és a jászolba fektette, mivel a szálláson nem volt számukra hely.
Pásztorok tanyáztak azon a vidéken a szabad ég alatt, és őrködtek éjszaka a nyájuk mellett. És az Úr angyala megjelent nekik, körülragyogta őket az Úr dicsősége, és nagy félelem vett erőt rajtuk. Az angyal pedig ezt mondta nekik: 
Ne féljetek, mert íme, hirdetek nektek nagy örömet, amely az egész nép öröme lesz: üdvözítő született ma nektek, aki az Úr Krisztus, a Dávid városában. 
A jel pedig ez lesz számotokra: találtok egy kisgyermeket, aki bepólyálva fekszik a jászolban. És hirtelen mennyei seregek sokasága jelent meg az angyallal, akik dicsérték az Istent, és ezt mondták: 
Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat.
  (Lukács evangéliuma – revíziós próbakiadás © Magyar Bibliatársulat, 1975, 1990, 2011)

*Isten emberré lett


2 megjegyzés:

  1. Jó újra látni. Ani

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, milyen jól emlékszel rá, pedig már rég volt, mikor részt vettem vele a blogjátékodon! 🙂

      Törlés